Poslanci hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti navrhujú zákaz fajčenia v zariadeniach spoločného stravovania a v obchodných domoch

17.05.2013 Bratislava

Bratislava ( Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti ) 
Podpredsedníčka parlamentu Erika Jurinová a poslanci hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti Eva Horváthová, Igor Hraško, Mikuláš Huba a Ján Mičovský navrhujú úplný zákaz fajčenia vo všetkých zariadeniach spoločného stravovania a v obchodných domoch. Zákaz fajčenia sa tak bude týkať nielen reštaurácií, ale napríklad aj barov, kde sa podávajú len čipsy. „Navrhovaná úprava má za cieľ ochrániť nefajčiarov, ale aj fajčiarov od negatívnych účinkov dymu z cigariet. Negatívne účinky pasívneho fajčenia sú všeobecne dokázané viacerými medicínskymi štúdiami, preto považujeme za potrebné a nevyhnutné takúto formu ochrany poskytnúť nefajčiarom na našom území,“ vysvetľuje pätica poslancov vo svojom návrhu.
Tí pripomínajú, že úplný zákaz fajčenia v reštauráciách, baroch či obchodných domoch platí napríklad v Taliansku či Škótsku, kde následne podľa štúdie nastal výrazný pokles nikotínu v organizme nefajčiarov. „U pasívnych nefajčiarov došlo k 49-percentnému poklesu nikotínu v slinách, ale len tých, ktorí nežijú s fajčiarom. U tých, ktorí mali v domácnosti fajčiara, klesol výskyt na 16 percent,“ dodávajú poslanci. Vzhľadom na to, že pôjde o vážnu celospoločenskú zmenu, navrhujú účinnosť ich návrhu od 1. januára 2015.
Eva Horváthová: 0905 249 153
 

Vyberte región